Sedef hastalarında eklemlerde ağrı ve şişlik ortaya çıkarsa psoriatik artrit düşünülür. Psoriatik artrit diz, dirsek, bilek, parmak, omuz eklemlerinde görülebilir. Ayrıca belin alt kısmındaki (sakroiliak) eklemde de oluşabilir.
Parmak eklemlerindeki inflamasyondan (iltihap) dolayı parmaklar sosis şeklini alabilir.Artrit gelişen eklemin üzerindeki deride de kızarıklıklar görülür.
Eklemlerle beraber çevresindeki tendon ve ligamentlerinde de (eklem bağlarında) inflamasyon oluşabilir.
Genellikle eklemlerden önce eklem bağları hastalıktan etkilenir. Sedef hastalarının hepsinde artrit gelişmez. Yapılan araştırmalara göre sedef hastalarının %7-35’inde artrit görülür ve hastalık ilerledikçe görülme riski artar.
Artrit tedavi edilmezse şekil bozuklukları ortaya çıkar.
Sedef hastalığı ile ilişkilendirilen başka sağlık sorunları var mıdır?
Daha önceleri sedef hastalığının sadece deriyi ve eklemleri etkilediği düşünülüyordu.Ancak son araştırmalar, şiddetli sedef hastalarında başka hastalıkların ortaya çıkma riskinde bir artış olduğuna işaret etmektedir. Obezite, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı ve yüksek kolestrol de dahil kardiyovasküler hastalık göstergeleri genel nüfusa kıyasla sedef hastalarında daha fazladır.
Fiziksel sağlık sorunlarının yanında ruhsal durum da hastalıktan olumsuz etkilenmektedir.Sedef hastalığının halk tarafından sıklıkla yanlış algılanması sedef hastalıklarının sosyal etkileşimlerini zorlaştırabilmektedir. Hastalığın bulaşıcı olduğu yönündeki yanlış kanı hastaların hem özel hem de çalışma hayatlarını olumsuz etkilemektedir.
Hastalıkla mücadele ederken üzüntü, kızgınlık ve hayal kırıklığı hislerini yaşamak çok doğaldır. Bu hisleri tanımak ve yönetmeyi öğrenmek, hastalığın fiziksel bulgularını tedavi etmek kadar önemli olabilir. Dolayısıyla başvuran dermatoloji uzmanının bir psikiyatrist ile iş birliği yapmasında fayda vardır.
Mevsimin sedef hastalığının şiddetine etkisi bulunuyor mu?
Kuru hava, az güneş ışını ve sıcaklığın düşmesi Sonbahar / Kış mevsiminde insanların daha sık hastalanmalarına sebep olur. Havadaki nem oranının azalması, derinin kurumasında ve kaşınmasına yol açabildiği gibi, bağışıklığın düşmesi de hastalığın alevlenmesine yol açabilir. İlkbahar/Yaz mevsiminde daha çok maruz kalınan doğal ultraviyole ışınlarının sedef hastalığına olumlu etkisi olabilir ancak güneş yanığı tam aksine hastalığını alevlendirebilir.
Bu nedenle bu ışınlara hangi saatlerde ne kadar süre ile maruz kalınacağı doktorunuzdan öğrenmelisiniz. Güneşlenme esnasında doktorunuzun önerdiği güneş koruyucu kullanmalısınız.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde nelere dikkat edilmelidir?
Sedef hastalığının kadın ya da erkeğin üreme sistemlerini etkilediğine dair bir kanıt mevcut değildir. Ancak sedef hastalığının kontrolünü sağlayan bazı tedaviler için doğurganlık, hamilelik ve emzirme dönemleri için güvenli olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışınız.
Sedef hastalığı kalıtımsal mıdır? Çocuğa geçer mi?
Sedef hastalıklarının %30 ila 40’ında aile öyküsü mevcuttur. Ancak sedef hastalığı %100 kalıtsal bir hastalık değildir. Sedef hastalarının çocuklarında sedefe yakalanma oranı sağlıklı kişilerin çocuklarına göre artmış olmasına rağmen bu sedefe kesin yakalanacakları anlamına gelmemektedir.